سلام

آخرین مطالب

امام خمینی؛ ولی فقیه یا کاریزما؟

دوشنبه, ۱۹ بهمن ۱۳۸۸، ۱۲:۵۹ ق.ظ

نامه‌ی حجت‌الاسلام سیدحسن خمینی به سیدعزت‌الله ضرغامی رییس سازمان صداوسیما، بهانه‌ی خوبی است برای بیان سه نکته. نامه را اگر ندیده‌اید یا نمی‌دانید داستان‌اش چیست، اینجا می‌توانید بخوانید.

1- آنچه امروز مورد اعتراض سیدحسن خمینی است، رفتاری نیست که این روزها بروز کرده باشد و تنها مختص این روزها و رخ‌دادهای پس از انتخابات ریاست جمهوری خرداد 88 باشد. و به علاوه رفتاری هم نیست که تنها در یک جا و یک حزب و یک قبیله جریان داشته باشد. استفاده‌ی ابزاری از امام خمینی برای رسیدن به قدرت و ماندن در آن را می‌توان در رفتارهای همیشگی -تقریبا- همه‌ی گروه‌ها و قبایل سیاسی یافت.

رفتار صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران نیز، غیر از این نبوده است تا امروز؛ چرا که حضور امام خمینی، سخنان امام، و آرمان‌ها و راهبردهای او تنها در حد مبتذل‌ترین و بی‌مصرف‌ترین و کلیشه‌ای‌ترین روش‌ها و برنامه‌ها و مناسبت‌ها مانده و هیچ‌گاه امام خمینی آنگونه که بوده و آنگونه که شایسته‌ی شناختن بوده نشان داده نشده.

با اطمینان می‌توان گفت هم جناح راست و هم جناح چپ، به رغم ادعاهای‌شان که گاه کمرنگ و گاه پررنگ، امام را تقدیس می‌کنند، هیچ‌گاه نخواسته‌اند امام خمینی را آنگونه که بوده بپذیرند. و از آن رو که جسارت و شجاعت نقد امام یا نقد شیوه‌ی حکومت‌داری‌اش را هم نداشته‌اند، همیشه تلاش کرده‌اند او را تفسیر به رای کنند و آنچه از او نمایش بدهند که موجب جلو افتادن و پیشرفت خودشان می‌شود.

و این سخیف‌ترین شیوه‌ی چنگ انداختن بر وجود شخصیتی است که بی‌شک در جامعیت شخصیتی، و در بیدارسازی مردم، و زنده کردن اسلام، در قرن‌های اخیر بی‌مانند است. این رفتار نهادهای فرهنگی از جمله صداوسیما، و همچنین جناح‌ها و احزاب و گروه‌های سیاسی مختلف اوج نفاق و دورویی است؛ که از یک‌سو وانمود می‌کنند به الف تا یای سخنان و رفتارها و حتی سکوت‌های امام خمینی اقتدای بی چون و چرا کرده‌اند و از سویی بی‌پروا هر گفته و نگفته‌ای از امام را تفسیر به رای و تفسیر بر خلاف نص می‌کنند. البته در این میان تلخی کم‌کاری و سستی نهادهای حاکمیتی بسیار آزاردهنده‌تر از دیگران است.

متاسفانه امام خمینی برای اینان، از سطح یک ولی فقیه، رهبر و مرجع مذهبی، به تنها یک کاریزما و شخصیت بانفوذ سیاسی تقلیل یافته، و تنها برای حل بحران‌ها و پیش انداختن خودشان در جنگ‌ها و بازی‌ها بر او چنگ می‌اندازند و تقطیع‌اش می‌کنند و آن می‌کنند که می‌بینیم.

2- سیدحسن خمینی به سیدعزت‌الله ضرغامی اعتراض کرده است که چرا در یک برنامه، چهره‌ی امام مخدوش شده است. جزییات اعتراض را در همان لینک ببینید تا تقطیع نکرده باشم. این مغالطه یا مچ‌گیری نیست اگر از سیدحسن خمینی بپرسیم چرا تاکنون اینچنین اعتراض‌های جدی و کتبی‌ای به صداوسیما نکرده؟ در نامه‌شان گفته‌اند «عمق تاثیرگذاری برنامه‌های تلویزیون به گونه‌ای است که محتاج تذکر کتبی است»؛ آیا تنها انگیزه‌ی کتبی کردن این اعترض همین بوده؟ و آیا استفاده‌ی سیاسی صریح و تاویل‌آمیز صداوسیما از سخنان امام خمینی در محکوم کردن جناح مقابل انگیزه‌ی اصلی نبوده است؟

اعتراض به اشتباه‌ها و خطاها و کم‌کاری‌های صداوسیما البته کار پسندیده‌ای است؛ اما کاش سیدحسن خمینی برای پاسداری از میراث امام خمینی، مانند خود صداوسیما نباشد که در شرایط معمولی و عادی، خبری از امام خمینی و سخنان و اندیشه‌های او در صداوسیما نیست، اما شرایط که به اینجا می‌رسد، هر استفاده‌ی ابزاری، سیاسی و مبتذلی از امام می‌کنند. کاش سیدحسن خمینی، اولین نامه‌ی کتبی اعتراضی به صداوسیما را تنها و تنها به حرمت امام عزیز نوشته باشد؛ نه فقط برای جلوگیری از تاثیر پخش آن قطعه‌ها علیه اصلاح‌طلبان.

3- در بند پیش از آخر این نامه اینگونه آمده: «به حکم وظیفه فرزندی امام، نسبت به این اشتباه فاحش صداوسیما و تصمیم گیرندگان چنین موضوعاتی، اعتراض جدی دارم». مایل‌ام بدانم اشاره به فرزندی امام، چه وجهی در این نامه دارد؟ و وظیفه‌ی فرزندی امام چه معنایی دارد که سیدحسن خمینی با توسل به این عبارت خواسته اعتراض جدی خود را ابراز کند. آیا مثلا همین نامه را اگر کسی غیر از فرزند امام می‌نوشت، قضیه تفاوت می‌کرد؟

شاید البته مسئله‌ی مهمی نباشد و ایشان به لوازم این عبارت توجه نداشته باشد، اما دست‌کم فرزند امام راحل باید بداند که همه‌ی شهروندان قرار است با هم مساوی‌ باشند و «اعتراض جدی» فرزند امام راحل، با اعتراض دیگران نباید تفاوتی بکند؛ گرچه عادات مبتذلی از این دست هنوز در عمیق‌ترین رفتارهای ما جاری است.

شاید وجهی داشت اگر سیدحسن خمینی به حکم وظیفه‌ی ریاست بر موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی رحمة‌الله‌علیه، یا حتی به حکم یک شهروند عادی این نامه را می‌نوشت،‌ اما نامه نوشتن به حکم وظیفه‌ی فرزندی امام هیچ جایی ندارد، مگر آنکه منظورشان فرزندی معنوی باشد.

  • حسن اجرایی

emam khomeini

seyed hasan khomeini

نظرات (۹)

1-ما با کسانی طرف هستیم که ذره ای از انسانیت ودیانت واسلام در وجودشون نیست.برای حفظ قدرت همه چیزرو فدا می کنن.
2-امیرالمومنین(صلوات الله علیه)طبق نقل فرمودن که حقیقت رو بگید وتمام حقیقت رو بگید اگر چه که به ضرر شما باشه.من اطلاع دقیق دارم که سالها پیش یکی از بهترین ونزدیکترین ومخلص ترین شاگردان امام (رضوان الله علیه)تذکر سید حسن خمینی رو خیلی جدی وقاطع به مدیران صداوسیما داد ومن اونجا بودم که سرشون داد کشید که اگر می خواید صحبتهای امام رو پخش کنید
همه رو پخش کنید.نه اینکه بگردید دنبال اون صحبتهایی که موید عملکرد وبرنامه های خودتونه وبقیه ش رو سانسور کنید.بعد ایشون می فرمودن که امام بارها می فرمودن که ما منطق داریم.
وقتی ما منطق داریم ومی تونیم مسائل رو از طریق صحیح حل کنیم چرا به این جور کارها دست بزنیم؟
درواقع ریشه مشکل اینه که حضرات نمی خوان مردم شعور ودرکشون بالا بره وترجیح می دن بجای تبیین حقیقت هر چیزی موج وجریان ایجاد کنن تا به اهداف خودشون برسن.چن اگر مردم فکرشون رشد کنه وحقایق رو بفهمن شروع می کنن به بازخواست وسوال از مسولین که ...بنابراین به هر قیمتی که شده نباید بگذارن مردم درست فکر کنن.خلاصه این که این کارها کاملاً هوشمندانه وهدفمند اجرا میشه وسید حسن هم اگر ذره ای هوش داشت این طور منفعلانه برخورد نمی کرد.منتها فرق ایشون با امام اینه که امام خودش رو محتاج حمایت وتایید هیچ کسی نمی دید که بخواد بهش باج بده وهرکاری رو تشخیص می داد درسته ووظیفه ش هست انجام می داد.
نمی دانم شما چند سالتان است ولی برای من که درست هم سن انقلابم خمینی یک بت بی عیب و نقص نیست که هر چیزی گفته درست باشد . خیلی از حرفهایی را که در پاریس قبل از امدنش به ایران گفت را زیر پا گذاشت.
----من و سایر روحانیون در حکومت پستی را اشغال نمی‌کنیم، وظیفه روحانیون ارشاد دولت‌ها است. من در حکومت آینده نقش هدایت را دارم(سخنرانی 18 دی 57، صحیفه نور ، ج3،ص 75) و بسیاری سخنان مثل این.
اگر از کوچه و بازار خبر ندارید و در توهم خودتان به سر می برید بگذارید بگویم مردم آنقدرها هم مثل شما به ایشان ارادت ندارند و معصوم نمی دانندنش از ان بدتر رهبر فعلی انقلاب را. حالا شما لابد قیافه تان یکطوری است و نمادهای اسلامی زیاد دارید که مردم جرات نمی کنند به شما از این حرفها بزنند. ماشاالله در ریاکاری هم که مردم ما ید طولایی دارند.
  • دودینگ‌هاوس
  • من در هیچ جای این متن و در هیچ جای این وبلاگ نگفته‌ام که امام خمینی یک بی‌عیب و بی‌نقص است. و امام خمینی و آیت‌الله خامنه‌ای را هم معصوم نمی‌دانم. یک بار آرام‌تر متن را بخوانید تا بدانید با چه چیزی روبه‌رو هستید. اینکه سن‌تان چه‌قدر است و هم‌سن چه کسی و چه چیزی هستید هم تفاوتی در اصل ماجرا ایجاد نمی‌کند.
    پس لطف کنید چند جمله در خصوص عیوب و نقصهای آیت الله خمینی بنوسید یا لااقل یک جایی نشانم بدهید که بطور رسمی منتشر شده باشد. واقعا که ! وقتی سرنوشت یک ملت را با استفاده از "صحیفه نور" ایشان تعیین می کنند جای "عیب و نقص" داشتن هم باقی می ماند؟ لابد وقتی مملکت به ته دره رفت و فروپاشید این عیوب و نقصه ها معلوم می شود.
    سلام. ابتدای مطلبتان به نکته کاملا صحیحی اشاره کردید. نکته ای که در این روزها مغفول مانده و آن هم استفاده ابزاری هر دو جریان از امام. هرچند که به نظر بنده اشکال از سیستمی است که به جای اینکه مهارت محور باشد ارادت محور شده و در نتیجه همان می شود که می بینیم.
    اما در باب انتقادتان به سید حسن با شما هم رای نیستم. البته من هم به ایشان و مشی سیاسی شان انتقادهای جدی وارد می دانم اما در این باب خیر.
    سید حسن به عنوان فردی از که در دامان خانواده امام بزرگ شده است و به عنوان فرزندی از این خانواده مطمئنا در شناخت امام و مسلک ایشان از عوام مردم توانا تر است. چه کسی گفته که " گفتن به وظیفه فرزند امام بودن" منافاتی دارد با امام امت بودن آقای خمینی. ایشان به عنوان نوه امام از تحریف شخصیت او گله دارد و این امر چندان سوال برانگیز نیست. "وظیفه فرزندی امام" نه یک سمت حقوقی است و نه تبعات مادی دارد، بلکه کاملا معنوی است و به نظر من سید حسن با این نامه می خواسته اعتراض بیت امام و نه فقط شخص خودش را به گوش آقایان برساند که البته کاملا رندانه از عهده آن برآمده.
    به نظر من که این ایراد واردی نیست.
    دوست عزیز این که مردم به ایشان ارادت دارند یا ندارند مشکلی را حل نمی کند.مدلی که امام خمینی برای اداره حکومت طراحی وابداع کردند یک مدل ابتکاری نو پابود که قبل از آن امتحان نشده بود.دیکته ننوشته غلط ندارد.در دین ما اصول وخطوط کلی حکومت اسلامی مشخص شده است.اما این که امروز حکومت چه شکل وساختاری داشته باشد این دیگر بعهده عقلای قوم است.واقعیت این است که اشتباهات وخطاهای این مدل در ابتدای دهه دوم انقلاب باید بررسی وتحلیل می شد.اما آنهایی که مسولیت این کار را داشتند در انجام وظیفه شان کوتاهی کردند.واما ایا ما انقلاب کردیم که به این جا برسیم؟ایا حقیقتاً وضع امروز ما ذره ای به اسلام حقیقی شباهت دارد؟
    شما اگر می خواهید تحلیل ونقد منصفانه ای داشته باشید باید هر کسی را در ظرف زمانی خودش وبا لحاط همه شرایطی که او در ان قرار داشت بسنجید.من از شما سوال می کنم.آیا حضور سید محمد خاتمی نسبت به دوران قبلش یک انقلاب ورخداد مهم نبود؟آیا خاتمی قدرت لازم را نداشت وآیا دولت ومجلس در اختیار او نبود؟چرا ایشان موفق نبودند؟من نمی خواهم این دورا باهم مقایسه کنم.حرف من این است که مشکل ما برسر یک شخص خاص نیست.مشکل برسر ساختار قدرت ومسائل فرهنگی حاکم بر جامعه ماست که مسولین هم در این جامعه رشد کرده اند.نادیده گرفتن این واقعیتها مارا به بیراهه می برد.
  • دودینگ‌هاوس
  • فرزند امام بودن هیچ توانایی اضافه ای در شناخت نسبت به امام ایجاد نمی کند. علاوه بر آن اعتراض بیت امام هم هیچ تفاوتی با اعتراض بقیه نباید بکند. این رفتارها، رفتار به جا مانده از جامعه ی شاهانه است.
  • مبارزفوتو
  • الله اکبر
    طنین الله اکبر مجازی امشب ساعت 22-21 فضای جازی را به لرزه خواهند انداخت.
    الله اکبر الله اکبر خامنه ای رهبر
    الله اکبر الله اکبر خامنه ای رهبر
    الله اکبر الله اکبر خامنه ای رهبر
    در خصوص این برنامه هایی که در صدا و سیما پخش شد، توضیحات کاملی در هر مورد داده شد و اگر شما احیانا نقصی می بینید، باید به طور دقیق بیان کنید.
    اینجا پارتی دوم خرداد فلان حزب سیاسی نیست که هر چه دروغ گفته شده بزرگتر باشد، سوت و کفش هم بیشتر است.
    اینکه کل سخنرانی پخش نمی شود که از عجائب نیست، که جای چند سخنرانی یک ساعته در یک مستند 15 دقیقه ای نیست. اصلا کدام مستندی در جهان را می شناسید که همه سخنرانی را پخش کند؟!
    خود شما برای نقل سخنان احمدی نژاد کل سخنرانی او را می گویید؟! شما به شدت دروغگویید؟
    تکرار می کنم که ادعاهای پوچ و کلی و در عین حال دروغ، دردی را از شما دوا نمی کند؛ زیرا مردم متوجه می شوند و شعور و آگاهی شان بیش از آن است که فریب لفاظی ها و موج سواری های دروغگویان را بخورند.
    ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
    شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
    <b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
    تجدید کد امنیتی